Zamieszczone przez szkoda
pomarańczowa kontrolka poziomu oleju
Zwiń
X
-
pomarańczowa kontrolka poziomu oleju
Witam wszystkich!! Mam pytanie dotyczące pomarańczowej kontrolki oleju. Historia jest taka: w czasie dzisiejszej drogi z pracy włączyła się w mojej Skodzince pomarańczowa kontrolka. Autko ma sporo przejechane, ale regularnie wymieniam w niej olej i dotychczas nie brała nawet kropelki - czym wzbudzała ogromne zdziwienie. Dodam, że wczoraj jechałam po niezbyt równej drodze i boje się czy przypadkiem czymś nie zahaczyłam od spodu. Ale wyjeżdżając rano z garażu nie zauważyłam żadnej plamy....pod firmą nie sprawdzałam. Czy możliwe, że zaczęła niespodziewanie "żreć" olej??? Jakie mogą być tego przyczyny? Oczywiście olej uzupełnię, ale wolałabym mieć jakieś przypuszczenia przed wizytą u mechanika... nie chcę żeby myśleli ..."baba - to się nie zna" Wdzięczna będą za pomoc.
-
-
Moze bycjakis wyciek, lub turbina zaczyna dogorywachttp://www.wimeb.markomp.net
Już nie moja Skodzina
http://forum.octaviaclub.pl/viewtopic.php?t=31952
Komentarz
-
-
Re: pomarańczowa kontrolka poziomu oleju
Ja bym dolał te 0.5 litra i się nie przejmował - mam już drugą Octavię (wcześniej OI 1.9 TDI 110KM, a teraz 1.9 105KM), do obu dolewałem ok. 0.5 litra między wymianami oleju (olej zmieniam co 15 tys. km). No chyba, że zaraz niedługo okaże się, że trzeba znowu dolewać :?
Komentarz
-
-
Panowie to z innej beczki zapala mi się czerwona kontrolka oleju w 2 sytuacjach:
- gdy przekręcam kluczyk tzn. włączam zapłon i gasną kontrolki oprócz akumulatora i ręcznego po chwili zapala się czerwona kontrolka oleju + 3 krotny sygnał dźwiękowy
- gdy auto mi gaśnie podczas jazdy na luzie syt się powtarza z czerwona kontrolka oleju tzn. wizualnie i dźwiękowoAuto: Skoda Octavia I
Kolor: Srebrny
Pojemność: 1,8T 20V
Moc: 150KM
Typ silnika: AGU
Gaz: STAG-4
Komentarz
-
-
Zamieszczone przez ufofidodido, a jaki masz poziom oliwy? sprawdź go przed zapaleniem silnika :idea: jeśli wszystko okey to może coś ci czujnik świruje...podłącz się po kompa, może jakiś błąd wywali :wink:
poziom oleju w normie
błędów brak
czujnik zakupiony
w środę będę go wymieniał mam nadzieje że to to pon. już mnie nastraszyli ze trzeba będzie zdejmować miskę olejowa czyścić smoka lub sprawdzać czy przypadkiem coś się w silniku nie posypało i czy w misce olejowej nie ma pozostałości po częściach
Czy to prawda ze kontrolka oleju może świecić w przypadku potrzeby wymiany filtra paliwa, podobno były takie przypadki.?Auto: Skoda Octavia I
Kolor: Srebrny
Pojemność: 1,8T 20V
Moc: 150KM
Typ silnika: AGU
Gaz: STAG-4
Komentarz
-
Komentarz